2. 8. 2025   |   svátek má Gustav
 

Kulajda

Název Množství a jednotka
čerstvé houby 300 g
brambory 3 ks
smetana zakysaná 15% 1 ks
mléko 200 ml
kopr
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Poctivá staročeská kulajda.



Postup
Hříbky očistíme a nakrájíme na tenké plátky, sušené houby (sušených dáme tak dvě hrsti) předem aspoň na hodinu namočíme do studené vody. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami, novým kořením, pepřem a bobkovým listem zalijeme 1l studené vody nebo vývaru, osolíme, přidáme kmín a vaříme téměř doměkka. Pokud dáváme sušené houby, vlijeme je i s vodou, ve které jsme houby namáčeli. Vaříme asi 20 min až půl hodiny, až jsou houby i brambory měkké. V mléce rozšleháme hladkou mouku, přidáme do polévky a povaříme 3 minuty. Kysanou smetanu trošku zředíme mlékem, aby se neutvořily hrudky a přidáme do polévky. Dochutíme solí a octem - octu raději méně, na talíři si každý může dochutit, opačně už to nejde :-) a přidáme nasekaný kopr (sušený, čerstvý nebo mražený). Vklepneme celá vejce - (nerozmícháváme je) a povaříme ještě asi 2 minuty. Žloutky by neměly být uvařené natvrdo, měly by se po zakrojení "táhnout". Polévka by správně měla být hustší.


 


RECEPTY

Zázvorový čaj s citrónem

Postup: Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, bio citróny omyjeme, nakrájíme i s... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská fazolačka

Postup: Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme doměkka ve stejné... zobrazit recept

RECEPTY

Rýžový nákyp

Postup: Ryži uvaříme v mléce - na jeden díl rýže dáme dva díly mléka, na rýžový nákyp... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní fazolový krém s chorizem

Postup: Fazole (je jedno, jestli bílé, nebo červené, já jsem použila velké bílé)... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 1.

Postup: Rozpustíme si v kastrůlku máslo. Tvaroh s vejci a cukrem smícháme, postupně... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...